Kadında cinsel ilişki sırasında vajen girişindeki 2 cm’lik düz kasların istemsiz ve tekrarlayıcı bir şekilde kasılarak cinsel birleşmenin olamamasına vajinismus denir.

Vajen kaslarındaki kasılmayı takiben bacak sırt ve tüm kaslarda istemli ve istemsiz kasılmalar olur. Eşi itme, bacakları kapatma ve birleşmeye izin vermeyen kaçınma davranışı oluşur. Vajinismusu daha ağır yaşayan kadınlar erkek cinsel organına yaklaşamaması yanı sıra, muayene olamaz, tampon kullanamaz ve hatta kendi parmağı ile vajenini kontrol edemezler.

 

 

Vajinismus’lukadınlarda cinsel istek, uyarılma, vajinal ıslanma ve orgazm yaşanabilir. Bununla birlikte acıyacak endişesi cinsel ilişkiye izin vermeyen vajinal ve bedensel korku refleksi oluşturur.

Vajinismusyeni evli çiftlerde oldukça sık karşılaştığımız bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Her meslek ve sosyoekonomik düzeyde görülebilen bir problemdir. Evlendikten sonra heyecanla beklerken cinsel ilişkiye giremeyen çiftler şaşkına döner.

Önceleri herkesten saklayıp kendiliğinden düzelmesini beklerler. Zaman geçtikçe sorunun düzeleceği ümidini kaybederler.

Kendi halinde düzelmesi giderek zorlaşan vajinismus esasında en kolay çözümlenebilen cinsel fonksiyon bozukluğudur.

Vajinismus’ un cinsel terapisi çiftlerin birbirini desteklemesi, terapiye odaklanma, ev ödevlerine motive olma ve terapist ile işbirliği çerçevesinde kısa zamanda tam olarak düzelme ile sonlanır.

Cinsel terapide sadece penisin vajene girişine odaklanmayıp cinselliğin tüm boyutlarını kapsayan bir yaklaşım daha doğru olur. Terapi çalışmalarım kadınların cinselliği özgürce, keyif alarak yaşayabilmesini, haz alıp haz verebilir şekilde öğrenmesini amaçlamaktadır.

Vajinismus sorunlarınız için Dr. Hülya Aydoğmuş ile iletişim kurabilirsiniz.